Belysning

Belysning er viktig for å skape trivsel, og en gjennomtenkt belysning vil gi deg riktig lys til alle bruksområdene i husets rom.

Alle rom i et hus har ulike funksjoner og vil derfor kreve forskjellig type belysning. I tillegg til den praktiske nytten belysningen i ditt hjem skal ha, ønsker de fleste av oss også at den skal være fin og dekorativ. Bruker du lyset bevisst, kan du oppleve en økt romfølelse, samt få en bedre utnyttelse av rommet. Det er viktig å planlegge og tenke helhetlig når du skal belyse hjemmet ditt.

Vi hjelper deg med alle valgene og hensynene du må ta!

Utvalget av lamper er svært stort. Det er lett å velge lampe fremfor lys. Pass på at du tenker gjennom hvilket lys lampen vil gi.

Designet på lampen, og type lampe/belysning vil ha stor innvirkning på hvordan lyset blir fordelt i rommet. I norske hjem er det en overvekt av lamper med nedadrettet lys. Et rom med mange lamper, men som kun lyser nedover, vil fortsatt kunne føles mørkt. Lenger ned på siden vil du finne tips om hvordan du lyssetter med ulike lamper.

Ulik type belysning

Vi skiller gjerne mellom tre ulike typer for belysning:
– generell belysning
– funksjonslys eller arbeidslys
– stemningslys

Den generelle belysningen fungere som en grunnbelysning. Denne belysningen trenger vi for å få et godt og jevnt lys i rommet. Generell belysning egner seg svært god sammen annen type belysning da dette lyset alene kan oppleves som livløst og flatt.

Funksjonslys, eller det vi ofte kaller arbeidslys, brukes for å gi et direkte rettet og godt lys. Funksjonslyset er gjerne avskjermet, retningsbestemt og regulerbart. De stedene det er naturlig å velge funksjonslys er rett og slett de stedene du har behov for litt ekstra arbeids- eller leselys. Vi anbefaler denne formen for belysning blant annet ved skrivebordet, over kjøkkenbenken og ved sengen.

Stemningslys er det de fleste av oss liker best å innrede med. Dette er den dekorative pendlene, den flotte gulvlampen du har i stuen eller kanskje et kult lysskilt. Stemningslys er rett og slett det navnet antyder – det er denne belysningen vi velger for å skape stemning og pynte opp i hjemmene våre.

I tillegg til disse tre formene for belysning, har vi spotter og downlights. Dette er et retningsbestemt lys, men samtidig kan denne belysningen skape stemning i rommet. En riktig plassering av spotter/downlights i taket gir deg mange muligheter – både med spottene og med supplerende belysning. Dette er en permanent form for belysning, noe som gjør planleggingen viktig. Rådfør deg med oss!

 

Hvordan lyssette med de ulike lampene

Taklampen

I all hovedsak finnes det to typer taklamper (eller pendel); de med skjerm som lyser i en retning (nedadrettet lys) og de uten, som vil lyse i alle retninger.
En pendel med skjerm er det naturlige valget over et spisebord eller et annet sted der du ønsker at lyset skal trekke fokus mot det som skjer under lampen.
Pendler som lyser i alle retninger anbefaler vi å benytte i for eksempel en trappeoppgang eller i et hjørne. Dette er lamper som har en funksjon som en dekorasjon like mye som en lampe. Ved plassering av en lampe som lyser i alle retninger, er det viktig å huske på at øynene våre automatisk trekkes mot det lyseste punktet i et rom, og dersom man får lyset i øynene vil det være forstyrrende og lampen vil fungere mot sin hensikt.

Downligts 

Downlights eller spotter egner seg som grunnbelysning i huset. Downlight er innfelt i taket og lyser nedover – de vil gi et godt lys i din bolig.
Hensiktsmessig plassering av downlights kan få rommet ditt til å virke større. Spør oss om råd!

Stålampe og bordlampe

Dette er dekorative innslag i boligen din. Dersom den skal benyttes som f.eks leselampe, anbefaler vi at du velger en med skjerm, slik at lyset konsentreres mer.
Fordelen med denne typen belysning er at den er lett å flytte på da den ikke fastmonteres. Er du lei av lampen på hjørnebordet i stuen, kan den fint benyttes et annet sted.

Vegglampe

Plasseringen av vegglampen bør være gjennomtenkt. Denne skrus fast i veggen og er dermed ikke like lett å flytte på som en stålampe. Planlegg møbleringen av rommet før du bestemmer deg for hvor vegglampen skal henge.
Vegglamper som lyser nedover kan være fine ved siden av sengen eller ved sofaen. Velger du en vegglampe med en lang arm, vil den kunne tilfredstille flere bruksområder.

Lyslist

En lyslist kan være svært dekorativt, og vil skape en fin dybde i rommet. Du kan benytte den under et møbel eller langs veggen -plasseringen vil avgjøre hvor funksjonell den er. Dekorativ er den uansett!
Vær oppmerksom på at, avhengig av plasseringen, kan lyslisten gi store skygger, så rådfør deg gjerne.

Utebelysning

Ikke glem utebelysningen! Dersom du lyssetter riktig utendørs, vil du få både en hyggeligere hage og et sikrer inngangsparti.
Det er viktig for det estetiske uttrykke, samt av praktiske grunner. Et lyssatt uteområde vil skape en fin sammenheng mellom ute og inne.
Det du bør være oppmerksom på er at lys ute kan være forurensende og forstyrrende – ikke overdriv. Lys opp det du trenger å se og de elementene i hagen du ønsker å fremheve. Det kan være en idé å vurdere indirekte lyskilder og dekorativ belysning for å skape et hyggelig utemiljø.